ICA delar ut oekologiska bananer till dina barn (del2)

Vill du också att ICA ska sluta skänka oekologiska bananer till barn? Ta upp frågan nästa gång du handlar på ICA. Fråga dem i fruktavdelningen varför de inte kan skänka ekologiska bananer istället.

Vill du ha bra argument? Läs mer om ekologiskt.

oekologiska bananer på icaSvar från ICA:

Tack för ditt brev och dina synpunkter.

ICA arbetar löpande för att utveckla vårt ekologiska sortiment och ICA-butikernas ekologiska försäljning har ökat kraftigt det senaste året. Det är mycket glädjande att se att allt fler kunder gör ekologiska val när de handlar, inte minst har vi sett denna positiva utveckling när det gäller ekologiska frukter och grönsaker.

Jag vill poängtera att de konventionella bananer som vi säljer inte är hälsofarliga att äta. Såväl de ekologiska som de konventionella bananerna uppfyller såklart de livsmedelssäkerhetsregler som finns och vi, Livsmedels- och Jordbruksverket gör dessutom själva kompletterande tester på bland annat bekämpningsmedelsrester.

Det är respektive ICA-handlare som själva bestämmer om de vill skänka frukt i sin butik. Syftet är att tillhandahålla ett nyttigt mellanmål till de som så önskar samt att butiksupplevelsen ska bli bra för hela familjen även om man har ett hungrigt barn med sig.

Jag ser på fotot att den aktuella butiken har ekologiska bananer i påse. Oftast lägger butiken ensamma bananer som kunderna tagit lös från större klasar i ”Varsågod”-lådan som ett led i sitt arbete att minska matsvinnet i butiken vilket i sin tur är bra för klimat/miljöpåverkan. Denna hantering är inte aktuell när man säljer ekologiska bananer i påse. Butiker som säljer ekologiska produkter måste följa ett antal strikta regler som syftar till att undvika risken för sammanblandning med konventionella produkter. Jag känner till ICA-butiker som valt att bara sälja ekologiska bananer och som också enbart har ekologisk bjud-frukt också.

Jag rekommenderar dig att ta upp din fråga nästa gång du är i din ICA-butik.

Vänligen
Maria Smith
___________________________________
Chef Miljö & Socialt ansvar
ICA Sverige AB, 171 93 Solna
Besöksadress: Svetsarägen 16

Svar till ICA:

Hej Maria!

Tack för ditt svar.

ICA> Jag vill poängtera att de konventionella bananer som vi säljer inte är hälsofarliga att äta.

Det stämmer inte att oekologiska bananer som ICA säljer inte kan påverka människors hälsa negativt. Och eftersom barn är särskilt känsliga  är det olyckligt att ni skänker oekologiska bananer till barn. Om ni menar allvar med att satsa på ekologiskt skulle ni kunna rekommendera era butiker att skänka ekologisk frukt till barn istället.

Naturskyddsföreningen skriver:

Eftersom du hela tiden utsätts för kemikalier från en rad olika källor – det du äter, i ditt hem, i miljön – tycker Naturskyddsföreningen att det är en onödig risk att äta livsmedel med rester av kemiska bekämpningsmedel. Och det finns svenska forskare som håller med om att barn kan minska riskerna med bekämpningsmede l genom att äta ekologisk frukt.

ICA> Jag ser på fotot att den aktuella butiken har ekologiska bananer i påse. Oftast lägger butiken ensamma bananer som kunderna tagit lös från större klasar i >”Varsågod”-lådan som ett led i sitt arbete att minska matsvinnet i butiken vilket i sin tur är bra för klimat/miljöpåverkan. Denna hantering är inte aktuell när man >säljer ekologiska bananer i påse. Butiker som säljer ekologiska produkter måste följa ett antal strikta regler som syftar till att undvika risken för sammanblandning >med konventionella produkter.

Butiken i fråga säljer ekologiska päron i lösvikt så det bör inte vara några problem att skänka bort ekologiska bananer. Enligt KRAV är detta något ansvariga certifieringsorganet kan uttala sig om. Det finns säkert någon påse med en dålig ekobanan som behöver brytas och då kan de andra bananerna skänkas för att minska matsvinnet i det fallet också.

ICA> Det är respektive ICA-handlare som själva bestämmer om de vill skänka frukt i sin butik. Syftet är att tillhandahålla ett nyttigt mellanmål till de >som så önskar samt att butiksupplevelsen ska bli bra för hela familjen även om man har ett hungrigt barn med sig.

Jag skulle vilja se att ni rekommenderar alla ICA butiker att skänka ekologisk frukt till barn istället för oekologisk. Det är bra både för barnen som äter frukten, ni lägger ribban för föräldrarna som köper bananerna vad som är bra att köpa och de som jobbar med bananodlingarna slipper få nervskador och andra skador. Förutom det visar det även vilken schysst butik ni är och kundpriset skiljer som du ser i det här fallet bara 5kr.

Vänliga hälsningar,
EkoBlekinge

Källa:
Faktamaterial Miljövänliga veckan (Naturskyddsföreningen)
Ekologiskt räddar liv (Naturskyddsföreningen)

Vill du också att ICA ska sluta skänka oekologiska bananer till barn? Ta upp frågan nästa gång du handlar på ICA. Fråga dem i fruktavdelningen varför de inte kan skänka ekologiska bananer istället.

Vill du ha bra argument? Läs här:
http://www.naturskyddsforeningen.se/eko

Det här inlägget postades i hållbar komsumtion. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.