ICA delar ut oekologiska bananer till dina barn

ICA delar ut oekologiska bananer till barnÖppet brev till ICA:s chef för miljö & socialt ansvar Maria Smith:

Hej Maria!

ICA bör sluta skänka oekologiska bananer till våra barn, det är dålig moral! I många ICA-affärer är hyllorna med frukt till barn satta så lågt att barnen själva kan ta frukten. Det går då inte som medveten förälder att skydda sina barn mot de farliga kemikalier som ofta finns i oekologisk frukt.

Enligt livsmedelsverkets prover (90 st) tagna under 2013 av oekologiska bananer innehöll 67% rester av bekämpningsmedel.
I senaste numret av ICA:s tidning Buffé (s.24) kan man läsa:

”Besprutade bananer har visat sig innehålla rester av bekämpningsmedel. På dessa bananplantage går arbetarna runt i en arbetsmiljö full av gift. När då inte den giftfria ekobananen kostar så mycket mer väljer många den istället”.

Ett exempel från ICA Maxi i Karlskrona där oekologisk frukt delas ut till barn (se bild ovan):
Skillnaden i kundpriset för ekologiska bananer och oekologiska bananer är bara 5 kronor. Det är bra att de ekologiska bananerna inte är så mycket dyrare men det är inte lyckat att skänka oekologiska och med stor sannolikhet hälsofarliga bananer till barn.
Eftersom vi hela tiden utsätts för kemikalier från en rad olika källor – det vi äter, i våra hem, i miljön – tycker Naturskyddsföreningen att det är en onödig risk att äta livsmedel med rester av kemiska bekämpningsmedel. Och det finns svenska forskare som håller med om att barn kan minska riskerna med bekämpningsmedel genom att äta ekologisk frukt.

Källa till fakta presenterade är Naturskyddsföreningen.
Vänliga hälsningar,
EkoBlekinge

Naturskyddsföreningens Miljövänliga veckan inträffar som vanligt V40. I år ligger fokus på #byttilleko och speciellt när det gäller frukt och grönt. I Karlskrona uppmärksammas detta fre 3/10 i köpcentret Amiralen där man kan prata om ekologiskt med representanter för Naturskyddsföreningen och ekobonden Märta från GrönsakerDirekt och Karlskrona Musteri.

Det här inlägget postades i hållbar komsumtion. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.