Inte dyrare handla ekologisk mat

Det är inte dyrare med ekologisk mat. Det visar en uppsats från studenter vid kostvetarprogrammet på Uppsala universitet där man jämför en o-ekologisk matkasse (Pensionärernas Riksförbunds standard matkasse) med en ekologisk matkasse. Den ekologiska matkassen innehåller mer grönsaker, bönor och mindre kött. Vi behöver alltså bara lägga om våra matvanor för att äta mer hållbart. Den ekologiska matkassen halverar dessutom växthusgaserna som gått åt för att ta fram maten. Prisskillnaden på de två matkassarna var en krona och den ekologiska var billigare än den o-ekologiska.

ekologisk matkasse billigare

100% ekologiskt är möjligt är namnet på Naturskyddsföreningens kampanj som syftar till att hjälpa oss konsumenter att välja ekologisk mat i butiken.

Handlar du 100% ekologiskt mat? Tycket du att det är enkelt eller är det några bekymmer? Tipsa gärna om inköpsställen för ekologisk mat här i Blekinge.

Från Naturskyddsföreningens 8 sätt att döda myter om ekologiskt:

Din granne: Det är alldeles för dyrt med ekologiskt!
Du: Det är den andra maten som är för billig. Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning… Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.
Dessutom har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar vi prylar, boende och resor. Vi slänger en tredjedel av maten – samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Vi lägger 40 procent av matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier – samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Och vi köper så mycket kött att det har blivit både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem. Om vi istället skulle stuva om våra matkassar – med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.

Hitta butiker med bara ekologisk mat och gårdsbutiker med ekologisk mat i Blekinge. Efterfråga alltid ekologisk mat du saknar i din matbutik.

Det här inlägget postades i Ingen kategori. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.