Karlskrona: Rädda skärgårdsvikarna Solviken och Långa Lisa

Solviken Verkö, Karlskrona hotadSkärgårdsvikarna Solviken och Långa Lisa hotas för evigt att försvinna från Blekinge skärgård.

Gilla gärna gruppen Rädda Solviken & Långalisa på Verkö på facebook för mer information om händelserna där.

Från initiativtagaren (Daniel Oskarsson) till kampanjen att stoppa förstörelsen av livsmiljön i skärgårdsvikarna på Verkö:
”I mitten av november kom jag och gick vid Solviken och såg plötsligt skyltar från kommunen med texten: ”Området får ej beträdas markarbeten påbörjas den 1 december”. Jag kollade med kommunen om detta var ett skämt? Det var det inte! Men vid en konfrontering med kommunen fick de tydligen inte göra på detta sätt eftersom de inte hade något tillstånd. Efter detta uppmärksammade jag händelsen till pressen. Det blev stora rubriker och rörde om rejält i grytan hos Kommunen.
Plötsligt var skyltarna borta!

Kommunen menade att man ville fylla ut vikarna för kajplats och hugga ner skogen för tågspår och omlastningszoner. Kommunen hävdar att exploateringen görs för att skapa en transportled som inte är baserad på fossila bränslen. För att uppnå detta kan det vara nödvändigt att förstöra värdefull lokal natur. Och det är ju ganska mycket pengar det handlar om, var det någon som sade…

Värdefulla rekreationsområden, där människor vistas för bad, fiske, promenader mm, försvinner om vikarna fylls ut. Men också den biologiska mångfalden hotas av en sådan förstörelse.
Detta tillvägagångssätt har vi fått oss serverat förut från kommuner och stora företag med löfte om arbetstillfällen. Efter tjugo år så är oftast företaget nedlagt pga att de har flyttat jobben till ett annat land med så kallade bättre produktionsförhållanden och då är skärgårdsvikarna Solviken och Långa Lisa är för evigt borta.
Är det så här de kommunala beslutsfattarna och önskar se vår snart helt utfyllda Blekingska skärgård? Önskar Karlskronas kommunledning se ett minskat livsutrymme på Verkö där buller och en förstörd natur påverkar de boendes fysiska och psykiska hälsa negativt? Vilket förmodligen även kommer att påverka boende på Ringö, Knösö, Hästö och Gullberna.
Det måste finnas någon mer än jag i Sverige som har sett denna meningslösa förstörelse av oersättliga naturvärden.”

Läs mer på Rädda Solviken & Långalisa på Verkö på facebook.

Det här inlägget postades i boende, Karlskrona, kropp & själ, transporter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.