Intervju: B&B med rawfood på Werstorps Gård

Werstorps Gård
Månadens gröna Initiativ:
Werstorps Gård (Malin & Peter Wästfelt)

Inriktning: B&B med rawfood och ekologiskt lamm och vilt som alternativ
Adress: Verstorp 1, Karlskrona
Telefon: 0768-660660
Webbadress: www.werstorp.se (kommer)

Vad är er produkt/tjänst?
Werstorp Herrgård är en amiralsgård ifrån 1800talet som nu öppnar sina dörrar och erbjuder nu B&B, stuguthyrning och ekologiska lammprodukter. Vårt B&B kommer att erbjuda Rawfood och vegetariskt med lamm och vilt som alternativ. Vi kommer även att öppna en ekologisk gårdsbutik sommaren 2013.

Hur verkar er produkt/tjänst för en hållbar utveckling?
Vi tror att genom att använda och erbjuda ekologiska närodlade produkter verkar vi för en hållbar utveckling. Vi har även får som betar på våra marker för att hålla naturreservatet öppet och bidra till en biologisk mångfald.

Vilka fördelar får era kunder när de väljer er produkt/tjänst?
Genom att äta mer levande föda kommer våra gäster att må bättre och känna sig piggare. Om man väljer att äta kött så erbjuder vi bra alternativ för våra kunder ur ett miljöperspektiv.

Vilka fördelar får miljön och andra människor när era kunder väljer er produkt/tjänst?
Vi värnar om miljön genom att välja ekologiskt och närodlat och det i sin tur kan andra människor dra fördel av.

Hur jobbar ert företag externt med att skapa en hållbar framtid?
Vi väljer klimartsmart el i alla våra fastigheter, de är inte så många men vi tror på att om alla drar sitt strå till stacken så får vi en hållbar framtid. Våra får, betes- och odlingmarker på Werstorp är Krav certifierade. Vi tror även på återbruk så och i mångt och mycket köper vi begagnat.

Hur jobbar ert företag internt med att skapa en hållbar framtid?
Vårt mål är att så fort det är möjligt skaffa solenergi och miljövänligt avlopp. Vi jobbar för självhushållning så att gården, i så stor utsträckning som möjligt, kan förse sig själv med de grönsaker, frukt och bär som är möjligt att odla på våra breddgrader.

Vilka är era kunder idag?
Vi har precis öppnat upp vår dörr för gäster.

Vilka riktar ni er till?
Alla som vill bo nära natur och djuren och samtidigt äta bra mat ur ett miljö- och hälsoperspektiv.

Vad är aktuellt i ditt företag just nu?
Just nu närmast står det ”bygga en lada” på agendan samtidigt som vi kontinuerligt renoverar husen och herrgården.

Hur ser framtiden ut i er bransch om du får välja?
Jag skulle uppskatta om jag fick detta alternativ på de hotel som jag besöker i framtiden dvs mer levande föda på hotellen. Vi tror också att KRAV märkta eller ekologiska
råvaror kommer att konsumeras i större utsträckning framöver då både miljön och djuren behöver tas bättre om hand än vad det konventionella jordbruket gör idag.

Vilka är era 3 bästa miljötips?
Som de flesta säger… välj klimatsmart el, ät mer vegetariskt och åk buss men bortsett från det är mina 3 miljötips:

  1. Tvätta inte bilen så ofta. Det är svårt för många att vara utan bil… vi lever ett allt för stressigt liv för att klara oss utan den. Så om du har bil…Tvätta bilen med vatten och om du väljer bilschampo och andra rengöringsmedel tvätta bilen mer sällan, vad gör det om den är lite smutsig…
  2. VÅGA vägra äpplen i från KINA (-och andra frukter och grönsker som kan odlas i Sverige!!) Sockerärtorna behöver inte komma ifrån Kenya. Det är tokigheter att transportera äpplen ifrån Kina eller sockerärtor från Afrika!
  3. Köp mindre elektronik prylar!! Min moster ställde alltid frågan: Behöver du verkligen det? Då kändes det jobbigt men idag, ca 20år senare, tycker jag det är en bra fråga

 

Det här inlägget postades i Karlskrona, livsmedel, månadens gröna. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Intervju: B&B med rawfood på Werstorps Gård

  1. Johan Westerberg skriver:

    Vad är det för Raw Food ni kommer inrikta er i framtiden? Väldig intresserad, tack! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *