10 sätt att undvika farliga kemikalier

Jordgubbar från GrönsakerDirekts ekologiska självplock

Ekologiska jordgubbar från GrönsakerDirekt

Naturskyddsföreningen ger 10 tips på hur du kan minska eller undvika farliga kemikalier i din vardag. Första punkten är ”Välj ekologisk mat”. I östra Blekinge kan vi prenumerera på ekologiska grönsakslådor hos GrönsakerDirekt, på Skärva ekobutik kan vi handla ekologisk mat och på LotusEco i Karlskrona kan vi handla ekologiska kläder. Se listan över alla  gröna företag och organisationer som underlättar för oss att leva mer hållbart.

Läs mer om hur du kan undvika farliga kemikalier i boken Den flamsäkra katten som du kan beställa direkt här på EkoBlekinge. Genom att undvika de farliga kemikalierna får du inte bara ett hälsosammare liv utan du gör samtidigt en miljöinsats.

Naturskyddsföreningens tips för att undvika giftiga kemikalier

1. Välj ekologisk mat
Så slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruva, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar. Med ekologisk mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, som det cancerframkallande ämnet kadmium.

2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat
Förpackningarna kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen.

3. Undvik att köpa plastprylar
Olika sorters plast kan innehålla, och läcka, gifter som tas upp av människan eller läcker ut i naturen. Därför kan det vara smart att välja bort plasten när det finns andra alternativ, särskilt när det handlar om produkter som är nära mat och barn. Plast som värms upp läcker oftare kemikalier, så servera gärna varm dryck och mat på andra material.

4. Byt ut teflonpannorna
Ett mycket farligt ämne, som i princip aldrig bryts ned, ingår i tillverkningen av pannorna. Satsa hellre på gjutjärn och stål.

5. Dammsug, våttorka och vädra ofta
Så gör du dig av med damtussar och dammpartiklar där skadliga kemikalier trivs. Damm som vi annars andas in eller får i oss genom maten.

6. Undvik fet fisk från Östersjön
De kan innehålla höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned, utan stannar kvar i kroppen och naturen.

7. Tvätta all nyköpt textil
Så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen. Eller ännu hellre: satsa på ekologiskt eller begagnat, så skonar du även naturen och människor i syd.

8. Välj parfymfritt
Eftersom ämnen i parfym kan vara allergiframkallande.

9. Köp miljömärkt
Så får du produkter där höga krav ställs på kemikalieinnehållet.

10. Banta badrumsskåpet
Behöver du alla produkter i ditt badrum? Rensa bort det du klarar dig utan och dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp.

Naturskyddsföreningens tips är mycket bra och det ska bli spännande att se hur årets miljövänliga vecka kommer presenteras där ämnet är ”Hållbar utveckling”. På punkt #7 skulle jag gärna sett att de gått längre och förespråkat ekologiska och secondhand kläder och textilier i första hand. Att tvätta konventionellt framtagna kläder utan öko-tex eller liknande märkning räcker inte för att de skall vara utan gifter och man spolar dessutom ut gifterna i miljön. Gift in  vid produktionen ger gift ut när man använder produkten, det är inte så svårt att förstå.

En del argumenterar att eftersom det ändå finns gifter i ”allt” så spelar lite mer eller mindre ingen roll. Men då bortser man från att kroppen faktiskt hanterar de gifter som kommer in i den och får den för stor mängd blir det den övermäktigt och personen blir sjuk i  t ex cancer. Och det finns gränsvärden för vissa ämnen men inte för den blandning av olika ämnen som förekommer i vår vardag och ofta kan ämnena förstärka varandra och ge allvarliga konsekvenser trots att varje ämne individuellt inte når upp till sitt gränsvärde. Man pratar om ”cocktaileffekten”.

Det här inlägget postades i hållbar komsumtion, kläder, kropp & själ, livsmedel, miljövänlig teknik, transporter. Bokmärk permalänken.

1 svar på 10 sätt att undvika farliga kemikalier

  1. Pingback: Årets första ekologiska jordgubbar! « ekorekoparet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.