Undvik farliga kemikalier i kläder

Global Organic Textile StandardDet är bara oberoende certifierade ekologiska kläder som är garanterat giftfria. Den vanligaste oberoende certifieringen är GOTS (Global Organic Textile Standard), hittar ni GOTS-loggan på kläder kan ni vara säkra på att kläderna är fria från farliga kemikalier genom hela tillverkningen. I Karlskrona finns butiken LotusEco som säljer endast oberoende certifierade ekologiska kläder.
SVT visade igår dokumentären Modets offer där det än en gång avslöjas hur illa det är ställt med användningen av farliga kemikalier vid produktionen av vanliga kläder. Men inte bara de som tillverkar kläderna blir sjuka och dör av gifterna. De giftiga kemikalierna avges långsamt ur kläderna och utsätter alla som kommer i kontakt med dem för fara, dvs även konsumenterna som använder kläderna.
Och tyvärr är kedjornas ekologiska kläder inte speciellt ekologiska eftersom de i bästa fall bara är tillverkade av ekologiskt odlad bomull men beredningen (blekning, färgning osv) är den samma giftiga beredning som för icke-ekologiska kläder.

För att köpa kläder där farliga kemikalier inte använts måste man därför vända sig till butiker som har kläder som är oberoende certifierade. Dessa finns tyvärr inte på kedjorna utan säljs oftast av mindre butiker. Se denna lista över butiker bara säljer äkta ekologiska kläder i Sverige.

Citat från filmen Modets offer (49:45 min in i filmen):

Riktiga ekologiska kläder finns inte att köpa i de vanliga kedjornas butiker. De görs bara av små och medelstora företag som har gått samman i International Association of Natural Textile Industry. De ställer mycket hårda krav.

Kläder märkta med Naturtextil (oberoende certifiering som GOTS) är inte bara i ekologisk bomull – utan hela kedjan är kontrollerad. Vi använder andra färgämnen. Hela tillverkningsprocessen skall vara giftfri – utan tungmetaller, formaldehyd eller syntetiska hartser. Vi använder klorfria blekningsmetoder. Vi tillämpar icke-konventionella metoder i alla steg av textilframställningen.

Tillgången på äkta ekologiska kläder är begränsad. Bara 1% av våra kläder är helt giftfria.. Från topp till tå klär vi oss med skor och kläder som kräver offer i Bangladesh och Indien, samtidigt utsätter vi oss själva för skadliga kemikalier. Alla är vi offer för de snabbt växlande modetrenderna. Konsumenterna vill ha billiga kläder och för klädkedjorna är vinsterna det enda som räknas. Det som offras är människornas hälsa.

Det här inlägget postades i hållbar komsumtion, kläder. Bokmärk permalänken.

1 svar på Undvik farliga kemikalier i kläder

  1. martinajohan skriver:

    Härligt att LotusEco i Karlskrona endast säljer GOTS certifierade kläder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.