Intervju: Ekologiska kläder på LotusEco, Karlskrona

Månadens gröna Initiativ:
LotusEco (Cristina Andersen)

Inriktning: Butik med ekologiska kläder och andra miljövänliga varor
Adress: Hantverkaregatan 7, Karlskrona
Telefon: 0455-23202
Webbadress: lotuseco.se
Hitta till LotusEco

Vad är er produkt?
Försäljning av herr-, dam-, barn- och babykläder som producerats under rättvisa förhållanden av ekologiskt odlade och miljövänliga naturfibrer, samt andra hållbara produkter t.ex. lokalproducerade och ekologiska hudvårdsprodukter, svenskproducerade & giftfria träleksaker, en hel del eko- & hälsosam mat, ekologiska & vegetabiliska ljus, tvättnötter, inspirerande böcker och tidsskrifter, lokalproducerad re-make hantverk m.m.

Hur verkar er produkt/tjänst för en hållbar utveckling?
Meningen med en butik som LotusEco är att göra folk uppmärksamma på sina konsumtionsvanor och hjälpa dem ställa om till en mer medveten livsstil där det är självklart att välja miljövänliga, rättvist producerade och i den mån det går även lokalproducerade produkter framför de produkter som idag dominerar marknaden och som oftast är både miljö- och hälsoskadliga och även framtagna under omänskliga arbetsförhållanden. Konsumtionen av ekologiska och miljövänliga produkter som oftast är av hög och hållbar kvalité har stor positiv inverkan på många olika plan. När produkterna är av hög kvalité, håller de längre tid vilket leder till mindre konsumtion. Mindre konsumtion leder till mindre produktion vilket i sin tur leder till mindre användning av jordens ändliga resurser.

Vilka fördelar får era kunder när de väljer er produkt/tjänst?
Ekologiska kläder som är certifierade av oberoende certifieringsorgan som t.ex. G.O.T.S. (Global Organic Textile Standard) är garanterat fria från farliga kemikalier. Om vi inte lever som naturister är vi omringade av textilier både dag och natt. Och huden tar upp de ämnen som finns i våra kläder, tänk på läkemedelsplåster som inte ens täcker lika stora delar av huden som kläderna gör. Det finns medicinska studier som har visat klara skillnader mellan hälsotillståndet hos människor som bär på och sover i ekologiska textilier och de som använder ”konventionella” textilier.

Vilka fördelar får miljön och andra människor när era kunder väljer er
produkt/tjänst?

Produktionen av ekologiska och miljövänliga produkter släpper ut mycket mindre eller inga farliga kemikalier i naturen och är dessutom skonsam mot både odlarnas och textiliearbetarnas hälsa. Rättvis produktion gynnar både individen och samhället. Och lokal produktion innebär mycket kortare transporter, bevarandet av lokala traditioner samt bättre lokal ekonomi.

Hur jobbar ert företag externt med att skapa en hållbar framtid?
När man driver en butik är verksamheten riktad främst till allmänheten och min förhoppning är att den inriktning jag satsar på skall väcka och höja medvetenheten.

Hur jobbar ert företag internt med att skapa en hållbar framtid?
Mitt företag speglar mig själv i högsta grad. Jag är samma person på jobbet som på fritiden och jag eftersträvar sunt ”bondförnuft” i allt jag gör, såklart efter min egen förmåga. Några exempel på det är användningen av enbart naturmaterial i den hemmasnickrade butiksinredningen, second-hand möbler, användning av miljövänlig el från vindkraft, de energisnålaste lamporna som finns på marknaden, miljömärkta rengöringsmedel, den mest miljövänliga damsugaren, miljövänligt presentpapper och snöre i naturmaterial istället för plastband till inslagning.

Vilka är era kunder idag?
Idag har jag främst kvinnor som kunder i alla åldrar, men fler och fler män börjar nu hitta till butiken.

Vilka riktar ni er till?
Jag riktar mig till alla åldersgrupper. Alla är välkomna och jag är övertygad om att alla kan hitta något i min butik.

Vad är aktuellt i ditt företag just nu?
Jag utvecklar ständigt butiken med nya ekologiska varor från de leverantörer som kan leverera de bästa produkterna för både miljön och människor. Det allra senaste just nu är ekologiska jeanskläder för barn från svenska Blå Tomat, ekologiska tröjor för herrar från fair trade företaget IDEO, de renaste vattenflaskor och termosar som finns från KleanKanteen, ekologiska superfoods som rå kakaonibs, acaipulver, chiafrön, korngräspulver, vetegräspulver och atlantspaghetti alger.

Hur ser framtiden ut i er bransch om du får välja?
Om jag får välja så ställer hela handeln om till försäljning av miljövänliga, rättviseproducerade och så mycket som möjligt lokalproducerade varor. Jag är övertygad om att alla parter: konsummenter, handlare, producenter och samhällets beslutsfattare kan dra sitt strå till stacken för att detta skall bli verklighet. Det gäller bara att vi enas om samma värderingar och agerar i samma riktning.

Vilka är dina 3 bästa miljötips?

  1. Unna dig ekologisk och vegetarisk mat. Tänk på att det du matar kroppen med påverkar både jordens och din egen hälsa.
  2. Återanvänd allt som går att återanvända och laga istället för att slänga. Har du något i din ägo som du inte längre behöver, skänk, sälj eller byt det mot annat du saknar och behöver.
  3. Du som bor i eller besöker Blekinge, låt dig inspireras av alla smarta tips om evenemang och gröna platser som finns på EkoBlekinge.se. En sådan portal till hållbarhet är få svenskar förunnat.
Det här inlägget postades i hållbar komsumtion, Karlskrona, kläder, kropp & själ, livsmedel, månadens gröna. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.