Karlshamn: Föreläsning om kampanjen ”Köttfri Måndag” 12/5 kl 18-21

Idag besöker Jonas Paulsson från Köttfri Måndag Karlshamn.

Sveriges köttkonsumtion har sedan 1994 ökat med hela 50%. Den globala köttindustrin står för hela 18 % av världens växthusgasutsläpp. Det innebär att köttkonsumtionen är en av våra största miljöbovar idag. Stefan Edman, författare och debattör inom miljö som också jobbat som miljörådgivare åt regeringen, brukar tala om att våra tre största klimatbovar är; bilen, bostaden och biffen.

Endast 10% av det djuren äter blir till kött. Resten blir bl.a. spillvärme som djuret avger ut i luften när det lever. Djuren föds upp på fullgott vegetariskt protein, t.ex. soja. Om vi istället äter sojan direkt, sparar vi massa energi och fler kan få mätta sina magar. Dessutom visar många studier att dagens överdrivna köttkonsumtion i rika länder rentav är hälsovådlig. Världscancerfonden har uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån och avråder helt ifrån alla processade charkvaror som exempelvis korv. Värlscancerfonden har 8 rekommendationer, 3 berör köttkonsumtionen.

Välj vegetarisk kost och förbättra din hälsa, minska världssvälten samt bidra till mindre utsläpp av växthusgaser.Kom och upptäck hur vi genom att minska vår köttkonsumtion kan bidra till en bättre värld.

Plats: Stadsbibliotekets hörsal, Karlshamn.

Det här inlägget postades i evenemang, hållbar komsumtion, Karlshamn, kropp & själ, livsmedel, transporter. Bokmärk permalänken.