Jorden: Byt ut ditt Windows mot ett fritt operativsystem (Ny Ubuntu 10.10: Maverick Meerkat)!

Jorden: Byt ut ditt Windows mot ett fritt operativsystem (Ny Ubuntu 10.10: Maverick Meerkat)!

10/10 släpps en ny version (Maverick Meerkat) av operativsystemet Gnu/Linux Ubuntu. Det är gratis att ladda hem och är baserat på öppen källkod. Det kan ses som ett hållbart alternativ till proprietära system som t ex Microsofts operativsystem Windows som står för den gamla mer och mer ohållbara ekonomin. Det är också en form av utveckling som främjar samarbete över alla gränser då många öppen källkodprojekt utvecklas av volontärer över hela världen som jobbar tillsammans mot samma mål oavsett personlig bakgrund.
Modellen för utveckling av öppen källkod främjar bra program som görs för att uppfylla behov hos människor till skillnad mot en hel del av den proprietära mjukvaran som görs för att komma åt människors pengar.

Varför inte prova ett av framtidens operativsystem redan nu? Har du en CD-brännare kan du hämta en avbild här (vänta till 11/10 om du vill ha den allra senaste versionen), bränna den till en tom CD, starta upp datorn på den. Då ser du hur det ser ut och fungerar utan att påverka din dator. Vill du kan du sedan installera det på datorn. Har du inte själv möjlighet att skapa en CD med Ubuntu kan du komma in på LotusEco i Karlskrona och få eller låna en CD med senaste Ubuntu versionen.

Namnet ubuntu kommer från Zuluspråket och löst översatt blir det “medmänsklighet” eller “En person är en person bara genom andra människor”. Ubuntus målsättning är bland annat att vara ett aktuellt, stabilt operativsystem för den genomsnittlige användaren, med ett starkt fokus på användarvänlighet och enkel installation. Ubuntu har blivit rankad som den mest populära linuxdistributionen för persondatorer.

Det här inlägget postades i evenemang, hela världen, miljövänlig teknik. Bokmärk permalänken.